Shop SEMIC

El nostre compromís amb la sostenibilitat

22-04-2022

 

En el Dia Internacional de la Mare Terra (o Dia de la Terra), que se celebra avui 22 d'abril, el Departament de Màrqueting de SEMIC entrevistem a Sandra Terés, Responsable del nostre Departament de Qualitat i Legal, encarregada de vetllar pels compromisos en sostenibilitat i responsabilitat social corporativa a SEMIC.

Parlem amb ella de com SEMIC ha evolucionat en els seus compromisos de sostenibilitat, prioritat per a l'empresa que posa focus i destina molts recursos a ser cada vegada més eficient amb els recursos naturals, amb la compra responsable i amb el reciclatge, entre altres qüestions.

 

Sandra, como explicaries quina és l'estratègia de SEMIC com a empresa sostenible i socialment responsable? 

A grans trets, la nostra estratègia de sostenibilitat es basa en identificar i analitzar regularment els impactes mediambientals que genera la nostra empresa; potenciem l'economia circular i la venda sostenible; i prioritzem la gestió del cicle de vida dels productes, des que els venem fins que els reciclem. A més, lògicament, complim amb la legislació i reglamentació vigent en matèria de sostenibilitat i afavorim el desenvolupament i la difusió de tecnologies respectuoses amb el medi ambient.

 

Podem considerar aleshores que SEMIC és una empresa sostenible?

Sens dubte. Per a SEMIC aquesta qüestió és una prioritat des de fa anys i ara més que mai som conscients que és necessari dur a terme accions que demostrin aquest compromís i tinguin un impacte positiu en el nostre entorn pròxim i també en el més llunyà. En els últims anys hem destinat molts recursos a ser més verds, més eficients, més sostenibles i a generar un impacte menor, fins a arribar a poder dir avui, per exemple, que SEMIC és una empresa Carboni Neutral.

 

I això què significa?

Una empresa Carboni Neutral és una empresa que compensa les seves emissions de Carboni. És a dir, és una empresa que equilibra les seves emissions deixant a 0 la balança entre el CO₂ que genera i el que redueix. 

 

Concretament a SEMIC hem compensat les emissions de CO2 generades l'últim any contribuint en la plantació de 638 arbres -en concret pins i eucaliptus- per al projecte de repoblació i reforestació del Monte Vecinal de Ribadetea (Pontevedra), incendiat en 2015.

Amb accions així, de contribució a la reforestació de les zones més afectades per incendis i altres desastres naturals i humans, és com una empresa pot contribuir al seu entorn compensant les emissions que genera. És un pas més en el nostre compromís per rebaixar al mínim els nivells de contaminació i impacte mediambiental i per demostrar-nos i demostrar que és possible ser una empresa cada dia més verd i sostenible. 

Tanmateix sabem que no està tot fet. Queda camí per recórrer i continuarem destinant recursos econòmics, tècnics i humans per avançar en sostenibilitat i en Responsabilitat Social Corporativa.

 

Què és exactament la Responsabilitat Social Corporativa (RSC)?

És la responsabilitat que una empresa té amb tres àmbits fonamentals: el social -amb la seva comunitat, amb les persones, amb els clients, amb els treballadors-, el mediambiental -amb el planeta- i l'econòmic. El repte és analitzar, gestionar i millorar l'impacte que té l'activitat d'una empresa en aquests tres eixos, garantint el comportament no sols legal de l'empresa, si no també ètic.

 

Es pot acreditar d'alguna manera la RSC d'una empresa, o són solament bones paraules?

Per descomptat que es pot acreditar, i s'ha de fer. Aquestes responsabilitats ètiques ens guien cap a una millora dels processos i bon exemple d'això són les certificacions ISO i altres segells de qualitat amb els quals compta SEMIC, així com els registres voluntaris als quals ens hem sumat en els últims anys, com la Petjada de Carboni o el Pacte Mundial per la Responsabilitat Social Empresarial de les Nacions Unides. També estem acreditats en el segell de Responsabilitat Social Empresarial, per Adok.

 

Què mesura el Registre de la Petjada de Carboni? 

Mesura la quantitat d'emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle (GEI) que una empresa emet de manera directa o indirecta, a conseqüència del desenvolupament de la seva activitat. Es mesura en tones de CO² equivalent.

És un registre oficial totalment voluntari del Ministeri de Transició Ecològica del Govern d'Espanya, i el seu objectiu és fomentar el càlcul, la reducció i la compensació de les emissions de carboni per part d'empreses espanyoles. SEMIC va entrar en la categoria ‘Redueixo’ l'any passat quan gràcies a un Pla d'Accions de Reducció dels Gasos d'Efecte Hivernacle vam aconseguir reduir les nostres emissions en un 21,33%.

Enguany hem fet un pas més col·laborant amb el projecte de reforestació de Pontevedra, així que en unes setmanes esperem aconseguir el segell en la categoria ‘Compenso’.

 

Què més fem a SEMIC pel planeta?

Uff… moltes més coses. Des de potenciar el reciclatge en totes les oficines fins a desenvolupar accions i campanyes de comunicació interna per a divulgar i conscienciar sobre la importància de cuidar el medi ambient, passant per formar part de plans que impulsen la sostenibilitat de fabricants o col·laboradors, com el Programa HP Amplify Impact Changemaker, en el qual estem implicats en el nivell més alt de compromís.

A més hem llançat la línia ’Phoenix’, una aposta per la sostenibilitat i l'economia circular, que recupera els equips d'impressió del nostre propi parc ‘JustPrint!’ donant-los una nova vida i reduint l'impacte mediambiental.

 

Què interessant! Quina és la filosofia que hi ha darrere de Phoenix?

El que fem és recuperar, reparar, renovar i reciclar els nostres propis parcs d'equips d'impressió. Mitjançant aquests processos de remanufacturat contribuïm a reduir les emissions de CO₂ i aportem valor apostant per l'economia circular, íntimament relacionada amb la sostenibilitat i la cura del planeta.

Es tracta de reutilitzar, tornar a usar, donar una segona vida als equips i dispositius tecnològics allargant la seva vida útil, amb el màxim segell de qualitat i amb les certificacions adequades, per descomptat.

 

A més formem part del Pacte de les Nacions Unides, oi?

Sí, des del 2013És un honor donar suport als seus principis i a més avui, en el Dia de la Terra, és especialment important el seu Objectiu de Desenvolupament Sostenible 15: la gestió sostenible dels boscos, la lluita contra la desertificació i la detenció de la degradació de les terres i de la pèrdua de biodiversitat.

L'objectiu a nivell europeu és que al 2050 totes les empreses tinguin una Petjada Neutra de CO₂, i a SEMIC hi estem treballant!

 

Sandra Terés, Responsable del Departament de Qualitat i Legal de SEMIC

Compartir en:

×
×
×