Shop SEMIC

L'alta velocitat arriba al món de les pàgines web

14-11-2017

El naixement d'Internet va suposar la necessitat d'establir un protocol de comunicació senzill per mostrar les peticions que realitzaven els usuaris als navegadors, per aquest motiu l'any 1997 va néixer el protocol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) que segueix sent un eix central de les comunicacions a Internet. Aquest any, en el seu vintè aniversari, s'ha modernitzat i s’ha actualitzat a una nova versió: el protocol HTTP/2 que promet una millora notable dels temps de càrrega de les pàgines web.

Però… que feia l'antic HTTP a diferència del nou HTTP/2?

El funcionament del protocol HTTP és molt simple, cada que vegada que un usuari realitza una sol·licitud de càrrega d'una pàgina web, el protocol HTTP envia una petició al servidor per poder mostrar les dades que conté la pàgina web, a més de realitzar la petició al servidor el protocol HTTP respon amb un missatge de l'estat de la petició.

El protocol HTTP també disposa d'una capa de seguretat mitjançant el protocol SSL: el famós HTTPS. El protocol HTTPS és un xifrat de la navegació que es realitza a la pàgina web perquè ningú pugui aconseguir les dades que s'intercanvien entre el navegador i l'usuari. Aquest protocol és molt utilitzat en els eCommerce per protegir totes les dades que els usuari introdueixen a l'hora de realitzar alguna compra online.

Quina diferència existeix entre el protocol HTTP i l'HTTP2?

La resposta és ràpida i mai millor dit: la velocitat. L'HTTP/2 es basa en SPDY un protocol que va llençar Google l'any 2009 amb l'objectiu de reduir els temps de càrrega de les pàgines web. Segons les seves estimacions es produeix una millora dels temps de càrrega d'entre un 22% i un 60%. Aquesta millora en els temps de càrrega es deu a la multiplexació de les peticions que reben els servidors per part dels usuaris o dels seus navegadors web. Els servidors són capaços d'atendre diverses peticions alhora com podem observar en la imatge a continuació:

 

Una altra nova funcionalitat important és que els servidors veuran millorades les seves capacitats i seran capaços de reconèixer que tipus de navegador ha realitzat la petició i enviarà les dades que necessita i, a més, també enviarà dades que sap que el navegador sol·licitarà abans que realitzi una nova sol·licitud.

 

Què guanya l'usuari amb el nou protocol HTTP/2?

Amb el nou protocol HTTP/2 l'usuari veurà com els temps de càrrega de les pàgines web són més reduïts, un factor molt important a l'hora de determinar si l'usuari es manté a la pàgina fins que carregui per complet o decideix rebotar i accedir a una altra pàgina web. Estudis recents destaquen que més de la meitat dels usuaris d'internet no esperen més de 3 segons al fet que carregui un pàgina web. En el cas dels eCommerce o de les tendes virtuals, reduir el temps de càrrega és molt important, ja que un retard pot provocar la pèrdua d'una venda.

Una cosa que no canvia és la seguretat de l'usuari davant la possibilitat que les dades siguin robades ja que el protocol HTTP/2 disposa d'una capa de seguretat perquè les dades que facilitem a l'hora de realitzar una compra en un eCommerce o Botiga Virtual siguin sent igual de segures.

A SEMIC portem més de 15 anys desenvolupant pàgines web, sempre utilitzant les últimes tendències en disseny i programació i apostant per les noves tecnologies. Amb el nou protocol HTTP/2 aportarem als nostres clients actuals i futurs un valor diferencial a les seves pàgines web ja que veuran reduïts els temps de càrrega notablement, valor fonamental per determinar l'èxit o el fracàs d'una pàgina web per part dels usuaris.

Compartir en:

×
×
×